Friday, October 19, 2012

Tak wajib pakai tudung?


Ada seorang ustaz kata  pakai tudung tak wajib. Maksudnya bukan pakai tudung tu wajib, tutup aurat tu yang wajib. Kalau tak ada tudung, boleh je pakai apa-apa pun asalkan menutup aurat. Contohnya kain sarung ke, tikar mengkuang ke, tudung saji ke... :)

Pakai tudung tapi kalau pakai ketat-ketat tak ada bezanya. Jangan takut pandangan manusia pada kita, tapi takutlah pandangan Allah pada kita. Islam itu bermula dengan asing dan di akhirnya juga kembali asing. Hanya insan terpilih yang benar-benar berada di jalan-Nya.

Cuba muhasabah diri, ada tak kita ni tersilap memilih pakaian untuk menutup aurat dan tanpa kita sedar rupa-rupanya kita sekadar membalut aurat? Di manakah kesilapan penutupan aurat wanita hari ini ?. Jawabnya seperti berikut :-

KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.

KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' berlengan pendek.

KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.

KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda'.

KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.

KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.

KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.

KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.

Firman Allah dalam al-Quran tentang pakaian menutup aurat:
Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.

(Surah An Nuur : 31 )


Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka melabuhkan pakaian ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

(Surah Al Ahzab : 59)


 Rasulullah SAW pernah bersabda “Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat , rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian”

Akhir sekali, tepuk dada tanya iman. Sejauh mana kita sanggup melanggar syariat Allah, sejauh itulah juga lemahnya iman kita. Awas jika kita melakukan dosa tapi sedikit pun tak merasa bersalah dan berdosa pada Tuhan. Ia petanda kita sedang mengalami krisis iman yang teruk. Jangan jadikan belum dapat hidayah atau belum sampai seru sebagai alasan. Hidayah bukan dinanti, tapi patut dicari.
No comments:

Post a Comment

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook