Tuesday, October 30, 2012

Jangan pukul anak kecil yang menangis

Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda :
Janganlah kamu pukul anak-anak kamu di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun. Kerana pada empat bulan pertama kelahiran nya Ia bersyahadat LAA ILAAHA ILLALLAH. Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi s.a.w.Ketika anak-anak berumul dalam lingkungan 0-6 tahun, Rasulullah s.a.w menyuruh kita untuk memanjakan, mengasihi dan menyayangi anak dengan kasih sayang yg tidak berbatas. Berikan mereka kasih sayang tanpa mengira anak sulung mahupun bongsu dengan bersikap adil terhadap setiap anak-anak. Tidak boleh dirotan sekiranya mereka melakukan kesalahan walaupun atas dasar untuk mendidik.

Wallahua'lam

2 comments:

 1. Ini adalah hadis dhaif kategori Munkar jiddan.

  ReplyDelete
 2. Maaf sekali..walaupun saya ada belajar ilmu hadis tapi saya memang kurang periksa tentang status hadis ini. Apapun saya memang tidak setuju jika ibubapa memukul anak2 mereka disebabkan kesalahan mereka. Mereka masih tidak sempurna akal fikiran, apa yang perlu dilakukan ialah mendidik dan memberi tunjuk ajar kepada mereka dengan kasih sayang.

  Apa yang saya perhatikan ada ibubapa yang memukul anak2 mereka hingga sampai ketahap mendera disebabkan kesilapan yang dilakukan oleh anak2 mereka.

  Kadang-kadang kesilapan itu kecil sahaja, tapi hukuman yang diberikan berlebih-lebih.

  Anak-anak ini walaupun pintar, mereka membesar sebagai seorang yang bermasalah kepada rakan, suka menipu dan kurang bertanggungjawab. Sungguh, ia berlaku pada orang2 di sekeliling saya..

  ReplyDelete

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook