Monday, October 22, 2012

8 kegunaan cuka epal


1. Memulihkan keletihan akibat bersukan
Sukan dan latih-tubi yang berlebihan dan tekanan melampau keatasnya boleh menyebabkan asid laktik terbina di dalam badan, yang seterusnya menyebabkan keletihan. Menariknya, asid amino yang terkandung dalam cuka epal boleh bertindak sebagai penawar. Lebih dari itu, cuka epal mengandungi kalium dan enzim yang boleh melegakan perasaan letih. Tambah satu atau dua sudu cuka epal ke dalam segelas air dan rasakan kesegarannya.

2. Memutihkan gigi
Cubalah berkumur dengan cuka epal di pagi hari. Cuka membantu membuang kotoran, memutihkan gigi, dan membunuh bakteria di dalam mulut dan gusi anda. Berus seperti biasa selepas anda berkumur. Berus gigi anda dengan baking soda seminggu sekali. Ini akan membantu membuang kotoran dan memutihkan gigi anda.


3. Perut bermasalah
Hirup sedikit air yang dicampur cuka epal. Jika jangkitan bakteria adalah punca kepada berlakunya cirit-birit, cuka epal boleh membantu mengurangkan masalah kerana ia mempunyai sifat antibiotik. Apatah lagi, beberapa pakar perubatan tradisional mengatakan bahawa cuka epal mengandungi pektin, yang boleh membantu melegakan kekejangan usus.

4. Tersedu
Ambil satu sudu teh cuka epal. Rasanya yang masam boleh menghentikan sedu.

5. Mencegah Ketidakhadaman
Jika anda tahu anda akan menikmati makanan yang boleh membuatkan anda mengalami masalah ketidakhadaman, anda boleh cuba remedi ini. Tambah 1 sudu teh madu dan 1 sudu teh cuka epal ke dalam segelas air suam dan minum 30 minit sebelum anda makan.

6. Kekejangan kaki di waktu malam
Tambah 2 sudu cuka epal dan sedikit madu ke dalam segelas air dan minum untuk mengurangkan kejang kaki waktu malam.

7. Hidung tersumbat
Campurkan satu sudu teh cuka epal ke dalam segelas air dan minum. Ini membantu mengurangkan hidup tersumbat dan masalah resdung.

8. Sakit tekak
Sebaik sahaja anda rasa kegatalan di tekak, campurkan ¼ cawan cuka epal dengan ¼ cawan air panas dan berkumur setiap jam. Kebanyakan kuman tidak boleh hidup dalam persekitaran berasid.

No comments:

Post a Comment

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook