Saturday, January 14, 2012

Tidak pernah meninggalkan Solat Tahajjud

Sewaktu ceramah agama di masjid dekat dengan rumah, seorang ustaz bercerita tentang seorang gurunya sewaktu beliau masih kecil. Dia selalu hadir ke majlis ilmu guru tersebut untuk menimba ilmu agama atas saranan ayahnya.

Ayahnya pernah berpesan, kalau majlis ilmu dah habis waktunya, engkau jangan bangun selagi guru tak bangun. Begitulah betapa hormat ayahnya pada guru tersebut.

Satu tabiat gurunya ialah dia tak pernah menghampakan permintaan orang yang meminta pertolongan darinya. Pada suatu hari, sedang guru mengajar, ada seorang lelaki datang berjumpa dengan gurunya mahu meminjam wang untuk perbelanjaan anaknya ke universiti. Guru berkata pada lelaki tersebut supaya datang semula berjumpa dengannya selepas asar.

Selepas melakukan solat asar lelaki tadi masuk semula untuk bejumpa dengan guru tadi. Lelaki tersebut ingin meminjam beberapa ribu ringgit. Guru lalu mengeluarkan duit di bawah sejadahnya dan memberikan kepada lelaki tersebut. Begitulah kejadian tersebut berlaku bila ada orang yang hendak meminjam wang, guru akan mengeluarkan duit di bawah sejadahnya.

Tidak berapa lama kemudian guru meninggal. Guru ada meninggalkan 2 buah kereta yang selalu digunakan untuk berdakwah dan menyebarkan syiar Islam. Bila pembantu dan anaknya cuba memeriksa keadaan kereta-kerata yang ditinggalkan guru, mereka terkejut kerana tidak ada setitik pun minyak enjin dalam kedua-dua buah kereta. Mereka juga sedar, sepanjang almarhum masih hidup, guru tidak pernah servis kereta-keretanya. Bagaimanapun keretanya tidak mengalami sebarang kerosakan dan dapat digunakan seperti biasa dengan kuasa Allah.

Peristiwa aneh itu menjadi bualan saudara-mara dan orang-orang kampung. Mereka cuba bertanya kepada anak-anaknya, apakah amalan-amalan yang dilakukan oleh gurunya sehingga dia dimuliakan dan dimudahkan Allah atas urusan-urusannya di dunia.

Anaknya memberitahu yang mereka tidak tahu apa amalan spesifik bapa mereka. Yang pasti, dia mengerjakan apa yang difardhukan, meninggalkan larangan Allah dan berusaha menyebarkan syiar Islam. Anaknya menambah, satu amalan sunat yang istiqamah yang dilakukan bapa mereka ialah beliau tidak pernah meninggalkan solat Tahajjud selama 40 tahun hinggalah beliau meninggal dunia.

No comments:

Post a Comment

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook