Wednesday, January 18, 2012

Orang minyak dan kepercayaan tahyul orang Melayu


KUALA LUMPUR – Seorang pemuda disyaki warga Indonesia diberkas penduduk selepas berkeliaran dalam keadaan berbogel di Flat Pinggiran Batu Caves, Selayang di sini awal pagi semalam.
Sebelum diberkas pada pukul 2.30 pagi, lelaki berumur lingkungan 20-an itu dikatakan berjalan-jalan di aras bawah sebuah bangunan flat lima tingkat di kawasan berkenaan.
Penduduk tangkap ‘orang minyak’
Seorang suri rumah, Norlida Hassan, 42, yang tinggal di aras tersebut dikatakan terkejut sebaik sahaja melihat suspek dalam keadaan berbogel ala Orang Minyak itu tiba-tiba bersilat di hadapan rumahnya.
Wanita itu kemudian menjerit meminta tolong malangnya suspek tidak berganjak dari muka pintu.
“Saya sudah tidur tetapi tersedar selepas terdengar bunyi nafas orang yang kuat di luar bilik.
“Apabila saya intai menerusi tingkap, saya terkejut melihat lelaki itu sedang melakukan aksi pelik. Saya menyergahnya tetapi dia tak berganjak.
“Saya buka pintu rumah untuk menghalaunya tetapi dia buka jurus pencak silat menyebabkan saya naik takut,” ceritanya.
Oleh kerana takut, dia kemudian mengejutkan suaminya Ahmad Hashim, 42, untuk menghalau lelaki itu.
Difahamkan, suspek bukan merupakan penduduk kawasan berkenaan.
Seorang penduduk yang mahu dikenali sebagai Zakaria, 46, pula berkata, suspek yang panik itu bertindak melarikan diri.
“Dua penduduk termasuk jiran mangsa bertindak mengejar lelaki itu dan dia dapat diberkas kira-kira 20 minit kemudian.
Sumber : Kosmo online
__________________________________________________________________________
Sewaktu saya belajar di universiti dulu, ada beberapa pelajar cuba tangkap 'spenderman' pada pukul 3 pagi waktu semenanjung. Ada seorang pelajar yang tidur lewat terperasan ada seorang lelaki yang cuma berseluar dalam sedang memilih-milih pakaian dalam wanita di ampaian. Apa lagi dia pun ajak rakan-rakan lain yang masih tak tidur untuk kerjakan si spenderman dengan menggunakan penyapu dan kayu mop.
Tapi akhirnya si spenderman dapat melarikan diri dan hilang dalam kegelapan malam. Pelajar2 lain yang sudah diulit mimpi langsung tak sedar apa yang terjadi. Esoknya heboh kat kolej Pernas ada spenderman mengintai untuk mencuri pakaian dalam.
Kejadian kedua berlaku ketika kami menginap di asrama kolej Guthrie. Bangun keesokannya saya dan rakan-rakan mendapati beberapa helai pakaian dalam kami hilang di ampaian. Apakah signifikannya mereka mencuri pakaian dalam perempuan? Boleh dibuat jampi ke?...eeei
 Berbalik kepada kepercayaan orang Melayu pula (merujuk pada tajuk di atas), masih ramai lagi orang-orang Melayu kita yang masih percaya kepada unsur-unsur tahyul. Ada seorang pemuda sukakan seorang gadis di kampungnya, dia minta bantuan bomoh supaya gadis berkenaan suka padanya. Akhirnya mereka menikah.
Ini cuma satu cerita daripada ratusan/ribuan cerita masyarakat kampung yang masih dekat dengan amalan mempercayai bomoh, tentang untung nasib, menilik dan mengubat. 
Wahai para ustaz, tok guru, dan syeikh sekalian, jenguk-jenguklah kami di kampung. Di kampung lagi teruk dari bandar. Amalan masyarakat kampung masih bercampur-aduk antara syariat dan khurafat. Datanglah ke kampung, disinilah tempat untuk berjihad. Dekatilah juga mat-mat rempit dan mat pit yang bersepah kat kampung. 

No comments:

Post a Comment

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook