Monday, January 30, 2012

Muhammad Rasulullah SAW


Bukti kelahiran Rasulullah tidak sama seperti kanak-kanak lain yang lahir ke dunia ini. Lahirnya untuk urusan umat telah bermula lama sebelum dimasyhurkan sebagai Rasul diusia 40 tahun.

Dari Luqman bin 'Amir berkata; Aku mendengar Abu Umamah berkata; Aku bertanya; Wahai Nabi Allah! Bagaimana permulaan urusan tuan? Rasulullah bersabda; "Seruan ayahku, Ibrahim, khabar gembira Isa dan ibuku pernah melihat cahaya dari tubuhnya (saat kelahiranku), dan cahaya itu menyinari istana-istana Syam." (AHMAD - 21231)

Dari Ibnu 'Abbas r.a, bahawa ia bertanya kepada Ka'ab Al Ahbar; Bagaimana kamu dapati sifat Rasulullah dalam kitab Taurat?

Ka'ab menjawab; kami dapati ia Muhammad bin Abdullah dilahirkan di Makkah, berhijrah ke Thaabah atau Madinah, kerajaannya akan ada di Syam, ia bukan orang keji, ia tidak bersuara keras di pasar, ia tidak membalas kejahatan dengan kejahatan tetapi memaafkan dan mengampuni, umatnya senantiasa memuji. Mereka memuji Allah SWT baik dalam keadaan senang atau susah, mereka selalu mengagungkan Allah SWT dalam setiap kemenangan, mereka membasuh anggota wudhu' mereka, mengenakan kain sarung pada bahagian tengah mereka, mereka berbaris dalam solat seperti berbarisnya mereka dalam peperangan, suara mereka di masjid-masjid mereka seperti gemuruh suara lebah, terdengar suara mu'azin mereka di angkasa. (DARIMI - 8)

No comments:

Post a Comment

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook