Saturday, January 14, 2012

Ikhtiar dan doa mendapatkan jodoh untuk si gadis

Bila usia si gadis melepasi zaman remaja, ditambah lagi dah tamat belajar, pasti emak dan ayah si gadis mula memikirkan dan mengharapkan anak mereka cepat menamatkan zaman bujang. Tak dinafikan ada sesetengah orang berat jodohnya, sedangkan kawan-kawan dan sedara mara yang hampir sebaya dah kahwin, tapi si anak tak kahwin-kahwin juga. Tentulah mak ayah sedikit sebanyak ada rasa gelisah juga.

Apa pun jodoh pertemuan Allah yang menentukan. Kita sebagai hamba perlu juga berikhtiar. Kawan lama saya Siti Nurbaya  dulu budak jawa asal dari banting. Sewaktu umurnya 21 tahun ibunya meninggal, tinggallah dia dengan ayah dan adik-beradiknya yang lain.

Bila umurnya mencecah 23 tahun, ayahnya dan juga ayah-ayah saudaranya mula sibuk fikirkan jodohnya. Kalau boleh mereka mahukan anak saudara mereka yang perempuan ni cepat mendapatkan jodohnya. Alhamdulillah ada seseorang yang dikenali berminat dengannya, dan dia menamatkan zaman gadisnya sewaktu berumur 25 tahun.

Apa yang mengkagumkan saya ialah peranan ayah-ayah saudaranya yang mengambil berat tentang jodoh anak saudara mereka. Peranan mendapatkan jodoh bukan sahaja ditanggung oleh ayahnya sahaja, malah saudara maranya juga. Pada pengamatan saya, ia tidak berlaku dalam kebanyakan keluarga yang lain.

Berbalik kepada ikhtiar mendapatkan jodoh, sewaktu menghadiri kuliah tafsir quran oleh Dato' Dr. Fatma El-Zahra, beliau memberikan petua berdoa menggunakan bacaan surah Yasin untuk berbagai hajat. Ikhtiar doa menggunakan surah Yasin ini boleh digunakan untuk mendapatkan jodoh. Caranya adalah seperti dibawah:Selepas sembahyang subuh
Dilakukan 3 Jumaat berturut-turut 

1. Ayat 1 - Yassin baca 7 kali

2. Teruskan bacaan hingga hingga ayat 38
Pada ayat Ayat 38 – diulang 12 kali

3. Teruskan bacaan hingga ayat 58
Pada ayat 58 iaitu 'SALAAMUN QAULAN MIN RABBIRRAHIM –diulang  7kali
(Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut ' diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan)

4. Teruskan bacaan hingga ayat 82
Pada ayat 82 –diulang  14 kali

Habis, diulang semula step 1 hingga 4
Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x. 

Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al- Fatihah. Semoga doa anda dimakbulkan Allah, dan si gadis berjaya mendapatkan jodohnya.

2 comments:

  1. Jodoh setiap manusia telah ditetapkan.. InsyaAllah jika kita sentiasa beramal soleh, Allah pasti akan makbulkan doa yang kita inginkan.. Amin..

    Di sini ada doa >>
    Doa Minta Jodoh Sampai Cepat

    ReplyDelete
  2. 3 jumaat berturut-turut?

    ReplyDelete

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook