Friday, January 13, 2012

Awas penggemar sosej


Kajian yang dilakukan oleh pakar di Karolinska Institute di Stockholm, Sweden baru-baru ini mendapati dengan memakan 2 keping bacon atau satu batang sosej sehari boleh meningkatkan risiko kancer  pancreas sebanyak 19 peratus. Risiko akan meningkat jika kita makan lebih dari kadar yang dinyatakan.

Mengikut  laman web The Guardian kanser pancreas membunuh 80% pesakit yang didiagnos dalam masa setahun , manakala hanya 5% pesakit yang masih hidup lebih 5 tahun selepas didiagnos.  Menurut Proffessor Madya Susanna Larson yang terlibat dalam kajian tersebut, pesakit kanser pancreas mempunyai kadar survival yang rendah.

Hasil kajian yang diperolehi dengan  menganalisa 11 kajian, termasuk 6,643 kes  kanser pancreas ini  telah dikeluarkan dalam British Journal of Canser.

Bagaimanapun, pakar mengatakan risiko mendapat kanser pancreas secara keseluruhannya masih rendah. Di UK risiko mendapat penyakit kanser pancreas adalah 1 daripada 77 lelaki, manakala bagi wanita pula adalah 1 daripada 79 wanita. (adakah betul kadar ini dikatakan rendah? Anda fikir sendiri).

Nota : bacon adalah dari sumber babi, manakala di Malaysia untuk daging lembu ia disebut beef bacon. Kadar risiko keduanya mungkin hampir sama kerana ia adalah produk dari daging yang diproses, yang mana ramai orang sudah tahu pengambilan daging proses boleh meningkatkan risiko mendapat penyakit kanser.

2 comments:

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook