Monday, May 2, 2011

Kelebihan surah Al-Ikhlas

Doa dapat pahala, terjauh godaan syaitan

Surah Al-Ikhlas disebut surah keselamatan kerana surah ini menyelamatkan orang yang membacanya dari kesulitan-kesulitan dunia juga sakratulmaut, menyelamatkannya dari gelap gelita kubur dan tragedi-tragedi hari kiamat.

Dari Abu Hurairah, Nabi SAW pernah bersabda "Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas, seolah-olah ia membaca sepertiga Al-Quran"

At-Tabrani dan an-Nu'aim mengikhraj dari Rasulullah SAW, baginda bersabda "Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas saat sakitnya yang menghantarnya pada kematian maka ia tidak berjamah fitnah di dalam kubur dan aman dari penyempitan kubur pula ia dibawa malaikat dengan tapak tangannya hingga melampaui sirat sampai syurga"

Terdapat banyak lagi hadis tentang fadhilat amalan membaca surah Al-Ikhlas ini. Di antaranya dapat pahala seratus orang pahlawan syahid (Hadis dari Ubai bin Ka'ab), terjauh godaan syaitan jika dibaca 10 kali selepas solat Subuh (Hadis dari Ali Bin Abi Talib), jika diamalkan membacanya semasa sakit hingga membawa kematiannya, maka akan terlepas dari siksa kubur (Hadis dari At-Tirmizi).

Kisah di dalam Ruhul-Bayan ada menyebutkan;

Pada waktu Nabi SAW di tabuk datang kepada baginda malaikat Jibril. "Rasulullah, saya khabarkan bahawa Mu'awiyah al Muzani ra telah meninggal di Madinah. Apakah engkau berkenan jika bumi ini saya lipat, agar engkau menyembahyangkan jenazah Mu'awiyah". "Boleh saja" jawab baginda, maka Jibril membentangkan sayapnya di atas bumi dan diangkatnya Nabi sampai Madinah lalu menyembahyangkan jenazah Mu'awiyah dan para malaikat menjadi makmum dua saf (barisan) dimana satu saf berjumlah tujuh puluh ribu malaikat.

Selesai sembahyang baginda bertanya "Oleh sebab apa Mu'awiyah berpangkat demikian tinggi?" Malaikat Jibril menjawab "Oleh kerana Mu'awiyah cinta dan membaca qul hu wallahu ahad sewaktu pagi dan petang, ketika berdiri dan duduk dan pada setiap gerak-gerinya."

Surah Al-Ikhlas juga mempunyai fadhilat melapangkan rezeki dan menolak kefakiran bagi pembacanya serta penghuni rumah dan tetangganya. Dalam kitab Sa'adatul Darain, Rasulullah SAW bersabda " Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas ketika memasuki rumah, maka hilanglah kefakiran penghuni rumah dan tetangganya" (HR At-Tabrani dan Ibnu Mas'ud).

Di dalam kitab Fawaid as-Syarji menyebutkan: Bahawasanya ada seorang mengadu tentang kefakirannya kepada Nabi SAW, maka baginda bersabda "Ketika masuk rumah bacalah surah Al-Ikhlas". Kemudian lelaki itu melaksanakannya dengan cara seperti itu, maka Allah SWT melapangkan rezeki kepadanya dengan berkat surah Al-Ikhlas.

Surah Al-Ikhlas jika dibaca 11 kali selepas tiap kali sembahyang fardhu, insyaallah akan ditetapkan iman.

Imam Hanbali rahimahullah berkata, barangsiapa yang melalui kawasan perkuburan dan menghadiahkan 11 kali surah Al-Ikhlas kepada penghuni kubur itu, maka ia akan dapat pahala sebanyak mana mayat yang ditanam disitu.

Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali pahalanya menyamai membaca 30 juzuk Al-Quran. Bagaimanapun bagi sesetengah orang ia menjadi berat untuk dilakukan oleh kerana banyaknya dosa yang ditanggung.

Mengikut pengalaman ornag yang mengamalkan surah Al-Ikhlas ini, apabila kehilangan sesuatu barang, bacalah surah ini sebanyak 21 kali sambil mencari barang tersebut.

16 comments:

 1. silakan, sebarkan ilmu, semoga ia memberi manfaat

  ReplyDelete
 2. halalkan ye..saya copy yang ini (",)

  ReplyDelete
 3. saya izinkan mana-mana info dlm blog ini dicopy dan diamalkan..semoga memberi manfaat, insyaAllah

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum
  Saya sangat suka singgah di sini. Banyak ilmu, petua, cerita yg memberi kesan di hati. Mana2 petua yg saya ingin amalkan, saya simpan dlm dokumen, minta halalkan ye adik Melur...
  -bonda zubair

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya bonda Zubair, semua ilmu yg ada adalah milik Allah..saya hanya menyampaikan apa yg saya tahu shj

   Delete
  2. As-salam..,mintak halal bagai copy/share ilmu yg ade diblog ni deh... tuan tanah

   Delete
 5. pada tuan tanah...saya juga seperti rakan-rakan lain, mohon copy dan jdkan amalan...banyak info yg berguna...

  ReplyDelete
 6. Assalam-kum...saya juga minta halal copy/share ilmu diblog nie.....suka singgah diblog nie...tapi maafle selalunya singgah as a silent admirer jeee Ape2 pun terima kasih pada tuan tanah...

  ReplyDelete
 7. assalamualaikum,
  Syukur alhamdulillah saya menemui blog ini.ilmu yg anda sebarkan ini sgt3 bermanfaat dan saya sudah mula mengamalkannya.trm ksh

  ReplyDelete
 8. ingatlah banyak faedahnya seleps sembahyang tanpa berdoa dan membaca surah yang dapat memberikan fadhilat tanpa kita sedari

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum,saya mohon share.Semoga Allah merahmati hidup Cik Melur :-)

  ReplyDelete
 10. Assalamualaikum, mohon izin utk d kongsikan dgn sahabat2 . syukran jazilan ^^

  ReplyDelete
 11. Assalamualaikum..mohon share n print

  ReplyDelete
 12. Sememangnya banyak jemaah kaum sufi yang melaksanakannya sebagai wirid lisan. Alhamdulillah semoga ramai umat Muhammad SAW melaksanakannya sebagai latihan untuk keluar berhijrah dari daerah kemungkaran kepada daerah kebajikan. Sebaiknya latihan kerohanian mestilah mempunyai sanad salasilah yang jelas hingga ke Rasulullah SAW. serta guru yang memimpin telah mencapai tahap mursyid yang membimbing muridnya.

  ReplyDelete

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook