Wednesday, May 4, 2011

Doa untuk menangani anak nakal

 1. Baca "Ya Latif" sebanayak 7 kali dan hembuskan ke ubun-ubun sewaktu mereka tengah tidur
 2. Cuba berbicara dengan baik dan gunakan kaedah memujuk
 3.  Banyak berdoa kepada Allah minta dilembutkan hati anak-anak
 4. Bila bangun pagi, peluk anak, usap kepalanya dan berselawat sambil berniat dalam hati
 5. Baca surah Al-Fatihah, Surah Taha ayat 1 hingga 5, diikuti doa nabi Daud 3 kali. Doanya "Ya Allah lembutkanlah hati anakku (sebut namanya) sepertimana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi. kemudian hembuskan pada makanan dan minuman. Kalau anak masih menyusu,hembus pada susu
 6. Untuk membantu anak mudah belajar baca zikir Ya Latif sebanyak 129 kali diikuti ayat 19 dari surah As-Syura yang bermaksud "Allah maha lembut pada hambaNYA. Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang dia kehendaki dan Dia lah yang Maha Kuat lagi Maha Kuasa.
 7. Baca surah Al-Insyirah sewaktu menemani nak-anak belajar
 8. Ketika memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa dari Surah Al-Imran ayat 200 yang bermaksud " Wahai orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah iman kamu, dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya"
 9. Kita juga digalakkan menyentuh lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil berdoa dan menyatakan harapan. Lakukan setiap malam ketika anak-anak dalam keadaan baru hendak tidur. Ketika ini otak mereka sedang berada dalam separa sedar dan mudah merakam apa yang kita lafazkan.
 10. Selepas solat lima waktu, amalkan doa dari Surah Al-Furqan ayat 74 yang  bermaksud " Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami perkara-perkara yang menyukakan hati kami, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang bertakwa.
 11. Amalkan ayat 40 dari surah Ibrahim yang bermaksud "Wahai Tuhanku, jadikanlah aku orang yang mendirikan sembahyang, zan zuriat keturunanku. wahai Tuhanku perkenankanlah doaku.
Doa-doa dari ayat Al-Quran yang boleh diamalkan

 • Supaya anak-anak pandai belajar, baca surah Al-Anbiya' ayat 79 selepas solat Subuh sebanyak 10 kali dan diikuti doa
 • Sewaktu anak-anak bergaduh, baca surah Al-Baqarah ayat 102
 • Supaya anak-anak lembut hati dan elakkan panas baran, baca surah A-anbiya' ayat 69, juga surah Al-Hasyar ayat 22 hingga 24
 • Anak-anak malas ke sekolah, baca surah Taha ayat 1 hingga 5.
 • Anak-anak yang suka keluar malam, baca surah Ar-Rum ayat 31 sebanyak 33 kali
Insyaallah dengan doa yang tidak putus, anak-anak yang nakal akan berubah menjadi baik17 comments:

 1. Doa=doa ini sememangnya patut diamalkan oleh ibu bapa yang mahukan anak-anaknya berjaya, cemerlang dalam hidup dunia dan akhirat, menjadi anak soleh dan soleha. marilah sama-sama kita amalkan.

  ReplyDelete
 2. Mohon share. Terima kasih.....

  ReplyDelete
 3. sangat berkesan...tahniah dan terima kasih kepada melur hasanah kerana publish artikel yg sangat bagus ni...mummy mohon c& p yer...dan singgah le ke blog mummy yg baru ada 2 3 kerat cerita

  ReplyDelete
 4. Terima kasih. Sy akan cuba

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum....mohon share ye. terim kasih

  ReplyDelete
 6. Sangat membantu dan berguna. Mohon share ya. Terima kasih

  ReplyDelete
 7. Ya Allah kurniakanlah pemilik blog ini keberkatan umur serta panjangkan umurnya, murahkan rezekinya, selamatkan dari sebarang keburukan dan fitnah dunia atas kemurahan budinya berkongsi ilmu2 yang sangat berguna...perkenankanlah ya Allah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terimakasih atas doanya...amiin ya Rabb

   Delete
 8. terimakasih infonya.Saya mendapat petunjuk yang diperlukan saat ini.semoga anak saya menjadi anak yang berbakti kepada kedua orangtuanya.semoga anda mendapat berkah dari Allah SWT.

  ReplyDelete
 9. Terima kaseh semoga membantiun niat baik

  ReplyDelete
 10. Panduan yg amat berguna dlm mendidik anak2 sekarang,minta izin share ya,....Terima kasih

  ReplyDelete
 11. Alhamdulillah...terima kasih kerana telah menyebarkan ilmu yang sangat berharga ini...

  ReplyDelete
 12. Ya Allah kurniakanlah pemilik blog ini keberkatan umur serta panjangkan umurnya, murahkan rezekinya, selamatkan dari sebarang keburukan dan fitnah dunia atas kemurahan budinya berkongsi ilmu2 yang sangat berguna...perkenankanlah ya Allah.

  ReplyDelete
 13. YaAllah jadikanlah anak2 kami,zuriat keturunan kami sebagai penyejuk mata dan hati,serta jadikanlah kami semua golongan yg menunaikan solat..

  ReplyDelete
 14. Panduan yg amat berguna dlm mendidik anak2 kita, mohon kongsi ya,....Terima kasih

  ReplyDelete

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook