Monday, April 11, 2011

Azab akhirat dan Amalan penghapus dosa

Dosa kecil atau dosa besar yang kita lakukan tetap akan diazab di akhirat nanti. Seringan-ringan azab di akhirat ialah dipakaikan dengan kasut dari bara api neraka sehingga  panasnya akan menggelegakkan otak. Bayangkan itu adalah azab paling ringan, jika melakukan dosa besar, azabnya pasti lebih berat lagi.

Namun begitu, Allah SWT tetap memberi ruang kepada kita untuk bertaubat dan memperbaiki kesilapan sebelum nyawa sampai ke kerongkong.
Sekiranya melakukan dosa besar, kita hendaklah taubat nasuha, dan tidak mengulangi lagi perbuatan dosa tersebut. Dosa-dosa kecil pula jangan dilakukan secara israr (berterusan) dan dibawah ini adalah amalan-amalan yang boleh menghapukan dosa.

1. Beristighfar
Rasulullah yang tidak ada dosa beritighfar sekurang-kurangnya 70kali hingga 100kali sehari. Rasulullah pernah berpesan kepada umatnya supaya beristighfar 3X selepas solat fardhu.

“Dan barangsiapa mengerjakan kejahatan dan menganiaya dirinya sendiri, kemudian ia memohon ampunan kepada Allah, niscaya ia mendapati Allah Maha pengampun lagi Maha Penyayang.” (An-Nisa’: 110)


2. Mengamalkan zikir Subhanallah 33X, Alhamdulillah 33X,  Allhuakbar 33X, diikuti membaca Lailahaillah wahdahu lasharikah lahulmulku walahulhamdu wahuaala kulli shai in qadir 10X
"Barangsiapa yang bertasbih kepada Allah setiap kali solat 33X, diampunkan dosanya walaupun sebanyak buih di lautan" ( HR Muslim)

3. Menyambung silaturrahim

4. Memberi makan anak yatim

5. Menjamu orang makan
"Sedekah menghapus dosa seperti air memadamkan api." (HR Ahmad, At-Tarmizi)

6. Mengekalkan solat dhuha
Sabda Nabi Muhammad saw yg diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra dalam hadis: 
Ertinya:"Siapa saja yg dapat mengerjakan Solat dhuha dgn kekal, akan diampunkan dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu sebanyak busa lautan" 

No comments:

Post a Comment

Terimakasih kerana meninggalkan komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook